Yanlış bilgilendirildiğimiz tarihsel olaylarGenel Kültür bölümündeki Yanlış bilgilendirildiğimiz tarihsel olaylar başlıklı konuya bakıyorsunuz; Ortaylı'nın, Türk halkının yanlış bilgilendirildiği tarihsel olaylara yanıtları da tek tek şöyle:
Katerina - Baltacı Mehmet olayı: ''Katerina'nın Baltacı Mehmet'in otağına gelip mücevherlerle kendini sunduğu söylenmektedir. Bu genelin hoşuna giden ...
|
31.01.2010, 23:58
|
Yanlış bilgilendirildiğimiz tarihsel olaylar
|
Binbaşı

İsim: Hümeyra
Teşekkür: 898
Üye No: 40639
Yanlış bilgilendirildiğimiz tarihsel olaylar
Ortaylı'nın, Türk halkının yanlış bilgilendirildiği tarihsel olaylara yanıtları da tek tek şöyle:
Katerina - Baltacı Mehmet olayı: ''Katerina'nın Baltacı Mehmet'in otağına gelip mücevherlerle kendini sunduğu söylenmektedir. Bu genelin hoşuna giden bir efsane. Oysa kayıtlarda böyle bir şey yok. Bir takım hocalar çocuklara bu tür rezaletleri anlatıyor. Böyle tarihçilik olmaz.''
Hezarfen Çelebi uçtu mu?: ''Hezarfen'in Galata'dan uçuşu Evliya Çelebi'ye dayanan bir hikâyedir. Türk Hava Kurumu da bu olayı şişirdi. Tarihsel dokümanlarda böyle bir olay ve kişi yok.''
Ulubatlı Hasan var mıydı?: ''Ulubatlı Hasan hikâyesini yazanlar, son devir Bizans - Osmanlı tarihçileridir. Sancağı diken biri var mutlaka. Ama bu Ulubatlı değil. Kayıtlarda Ulubatlı Hasan yok.''
Akdeniz Türk gölü müydü?: ''Hayır. Akdeniz'de Sicilya ve Malta gibi çok önemli üsler var. Ayrıca 'yedi adalar' dediğimiz İyon Adaları da elimizde değildi. Girit ve Malta varken, Akdeniz'den Türk Gölü diye bahsetmemiz zor.''
Fatih Sultan Mehmet'in annesi Sırp mıydı?: ''Fatih'in annesi Türk'tür. Bir de Sırp analığı vardır.''
Fatih Ayasofya'ya atla girdi mi?: ''Niye atla girsin? Koridor bölümüne törensel anlamda girmiş olabilir. Bizans imparatorları da bunu yapardı. Mabede atla girdiği doğru değildir. Haçlıların İstanbul'a yaptığı işgalle fetih, birbirine çok karıştırılıyor.''
Fatih Ayasofya'yı satın aldı mı?: ''Yok öyle bir şey. Şehrin en büyük mabedi, fetih hakkıdır. Camiye çevrilir. Ayasofya, yeryüzünün en büyük, en parlak, en şöhretli mabediydi. Fatih, istese adını Fethiye Camii yapabilirdi, yapmadı.''
Bizans isminde devlet var mıydı?: ''Bizans sonradan uydurma bir isimdir. Bizans, Doğu Roma da değildir. Bizans dedikleri Roma'nın ta kendisidir. Bazı tarihçiler, Avrupa'daki Roma - Germen İmparatorluğu'nu Roma olarak yorumluyor, öbürünü, Bizans diye bize iteleyip kakalamaya kalktılar.''
Hürrem Sultan sarayın hâkimi miydi?: ''Hürrem, sarayın hâkimi değil. padişahın üzerinde ne derece etkisi var bilinmez. Şehzade Murat'ın katledilmesinde Hürrem'in ne katkısı var, Rüstem Paşa gelişmeleri ne derecede abartarak padişaha naklediyor, bunların tespiti çok zor.''
Piri Reis haritası var mı?: ''Piri Reis'in haritasının kaybolan bir Colombus haritasının kopyası olduğu söyleniyor. Türkler, Amerika kıyılarına gitmedi. Colomb da oranın bir kıta olduğunu bilemedi ama bir harita çıkardı. Bahsedilen harita, bir Piri Reis çalışmasıdır ama, kaynağı hakkındaki tartışmalar teori halindedir. Bu konuda hiçbir şey diyemeyiz. Erich von Daniken de, bu haritayı uzaylıların yaptığını iddia ediyor.''
Depremde yıkılan Ayasofya'nın oturtulamayan kubbesi için Hz. Muhammed'in dualar okuyarak hazırladığı harcı gönderdiği ve onarımın böyle yapılabildiği söyleniyor, doğru mu?: ''Bunu kimin uydurduğunu ben de bilmiyorum. Menkıbe.''
Çemberlitaş'ın altında kutsal emanetler yattığı söyleniyor?: ''İnananı çok olan bir menkıbe.''
Süleymaniye'nin harcına Şah'ın mücevherleri karıldı mı?: ''Bunlar yarı menkıbe şeyler
Bir yerlerden alıntıdır.
Kimdir?
İlber Ortaylı (d. 1947), Türk tarih profesörüdür.
1947 yılında Bregenz, Avusturya`da bir göçmen kampında Kırım Tatarı bir ailenin çoçuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul ve Ankara'da tamamladı. 1965'te Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1968) ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünü bitirdi. Viyana Üniversitesi'nde Slavistik ve Orientalistik okudu.
Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Prof. Halil İnalcık ile yaptı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile doktora derecesi aldı (1978), "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla da doçent (1979), 1989'da profesör oldu.
Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde 16. yüzyıl ila 19. yüzyılı Osmanlı tarihi ve Rusya tarihi ile ilgili makaleler yayınladı. 1989-2002 yıllları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, 2 yıl sonra Bilkent Üniversitesi'ne geçmiştir. Halen (2005) Topkapı Sarayı Müdürlüğü görevini de yürütmektedir. Şu anda Galatasaray Üniversitesi'nde tarih dersleri vermektedir
İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti üyesidir.
İlber Ortaylı, Türkçe, Osmanlıca, Kırım Tatarca, Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Latince, Yunanca, Rusça, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça bilmektedir.
|
Topkapı Sarayı'nın şu anki müdürüdür ayrıca.
Dikeni sulamak meyveli dala kötülüktür,
kötüye imkan vermek de iyinin canına kastetmektir.
Adalet mi istiyorsun:İyiyi yücelt, alçağı alçalt.
Birini tahta oturt, diğerini darağacına çek.
"..hayatın sentetik yanlarını kemirmeden semiremeyen bir fareyim ben.."
|
|
01.02.2010, 00:14
|
|
Yüzbaşı
İsim: Çağatay
Teşekkür: 240
Üye No: 41664
bilmediklerimiz ve yanlış bildiklerimiz açısından güzel bilgiler
Cahillikler kitabını hatırlattı bana 
|
|
01.02.2010, 00:22
|
|
Binbaşı

Bize sunulan tarih yanlış mı diye bir konumuz vardı ona uygun cevaplar var aslında.
Bir yerlerden alıntıdır.
Bütün tarihsel araştırmalarda yüz yüze geldiğimiz gerçekler, insana ait istek ve kaprislerin yönlendirmesi doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Ve kanıtlar, bilgiyi aktaranların güvenilirliğine bağlıdır. Bu kişiler, bilinçli olarak aldatabilirler, ya da kötü bir niyet olmaksızın yanlış yönlendirebilirler. Bir insan, yalan söyleyebilir, yanlış yapabilir. (Edward A.Freeman, Race and Language, The Colonial Press,New York: 1900)
|
|
|
01.02.2010, 00:31
|
|
Yüzbaşı
İsim: Çağatay
Teşekkür: 240
Üye No: 41664
Sigups adlı kişiden alıntıdır.
Bize sunulan tarih yanlış mı diye bir konumuz vardı ona uygun cevaplar var aslında.
|
%100 doğru olduğunu söyleseler zaten inanmam  bazı ayrıntılarda olaylarda abartılar değişiklikler zamanla halk dilinde değişime uğramıştır kesin
|
|
01.02.2010, 00:34
|
|
Binbaşı
|
|
05.02.2010, 02:28
|
|
Binbaşı
İsim: Elif
Teşekkür: 35
Üye No: 40648
Çok ilginç ama ciddi iddialar inanması zor. Tarih geçmişte olup bitmiş, kaynakları da bu güne gelene kadar elbette değişikliğe uğrayacaktır. Yani inansam mı inanmasam mı kararsız kaldım.
05.02.2010, 18:39
|
|
Yüzbaşı
İsim: Toprak Elif
Teşekkür: 596
Üye No: 19970
Sigups adlı kişiden alıntıdır.
İlber Ortaylı, Türkçe, Osmanlıca, Kırım Tatarca, Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Latince, Yunanca, Rusça, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça bilmektedir.
|
Süpermiş 
Ben, Dünyanın hakimi büyük iskender
Diyojen, Şöyle bir bakmış
Kafasını, kaldırmış
İskenderi süzmüş
Süzmüş, süzmüş, süzmüş, süzmüş, süzmüş
Demiş ki
Gölge etme
Başka ihsan istemem
"Çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğimden başarıyorum."
|
|
05.02.2010, 18:47
|
|
Binbaşı
İsim: Geberesıce
Teşekkür: 210
Üye No: 29559
İlber ortaylı bir tanedir candır cigerdir ses tonu biraz degişik ama saatlerce konuşsun dinlerim  bendeki bir kaç kitabını veriyim sana eliff 
|
|
05.02.2010, 18:49
|
|
Yüzbaşı
İsim: Toprak Elif
Teşekkür: 596
Üye No: 19970
ahh teşekkür ederim 
Ben, Dünyanın hakimi büyük iskender
Diyojen, Şöyle bir bakmış
Kafasını, kaldırmış
İskenderi süzmüş
Süzmüş, süzmüş, süzmüş, süzmüş, süzmüş
Demiş ki
Gölge etme
Başka ihsan istemem
"Çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğimden başarıyorum."
|
|
| Konu Seçenekleri |
|
|
| Konu Görünümü |
Normal Mod
|
|