Geri Dön   Amaney.com > Kültür, Sanat ve Yayınlar > Toplumsal Konular

'Mustafa' belgeseli ne kadar gerçekçi?

Toplumsal Konular bölümündeki 'Mustafa' belgeseli ne kadar gerçekçi? başlıklı konuya bakıyorsunuz;   YALNIZ ADAM * Atatürk'ün sofrası, içki içilen, coşku bulunmayan, sanki başarısız olmuş, bıkmış, umutsuz, yalnız ve yaşlı bir adamın sofrası olarak lanse ediliyor. Atatürk günde bir büyük rakı içen, ...

Yeni Konu Aç Cevapla
Konuyu açan: rock forever | Gösterim: 247 | Cevap: 15  
LinkBack Konu Seçenekleri Modları Göster

Eski 10.11.2008, 21:43 'Mustafa' belgeseli ne kadar gerçekçi?              #1
Teğmen

Üyenin avatarı (rock forever)

Bilgiler
 İsim: meltem
 Konular: 3
 Teşekkür: 2
 Üye No: 21390
'Mustafa' belgeseli ne kadar gerçekçi?

YALNIZ ADAM

* Atatürk'ün sofrası, içki içilen, coşku bulunmayan, sanki başarısız olmuş, bıkmış, umutsuz, yalnız ve yaşlı bir adamın sofrası olarak lanse ediliyor. Atatürk günde bir büyük rakı içen, kadınlara zaafı olan birisi olarak gösterilmiş. Zaafları olabilir. Ancak, Atatürk gibi bir adamın sofrası bu resim olamaz. Atatürk'ün sofrası Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı bir sofradır.

* Böyle bir filmde Atatürk için önde gelen algılama zaafları değil, eserleri olmalıydı.

* Atatürk kendi döneminin tüm liderleri diktatör olduğu halde bu yönde hiçbir eğilimi olmayan bir liderdi. Hep çoğulcu demokrasi istedi.

* Filmde, cumhuriyeti kurmak için birlikte hareket ettiği arkadaşlarını sonradan yemiş, onlara ihanet etmiş gibi gösteriliyor. Bunlar gerçek değil. Arkadaşlarına saygı duymuş, sevmiş ama devrimler sırasında yolları ayrılmış.

konu açılmış mı bilmiyorum,belgeseli izlediğimde bu düşünceler daha da belirdi??peki biz kimi anlattık?kurucusu olan bi ülkeye önderini mi?yoksa onu yok etmeye çalışan birini mi

M.akif ERSOY
rock forever şu anda çevrimdışı. Bayan   Alıntı ile Cevapla
rock forever, bu konuda toplam 2 teşekkür aldı.

Eski 10.11.2008, 22:42               #2
Modaretraktör

Üyenin avatarı (korrsan)

Bilgiler
 İsim: Berker
 Konular: 37
 Teşekkür: 55
 Üye No: 6158

bi izleyemedim şu filmi... heryerde duyuyorum kötü gösterilmiş falan diye. Gerçi "son osmanlı" filminde gösterildiği kadar kötü değildir heralde

korrsan şu anda çevrimdışı. Erkek   Alıntı ile Cevapla

Eski 10.11.2008, 22:49               #3
Editör

Üyenin avatarı (Infra Red)

Bilgiler
 İsim: Samet
 Konular: 1061
 Teşekkür: 1064
 Üye No: 424

Atatürk'ü anlatan hiçbir belgeseli izlemem.Hiçbirinin doğru olduğuna inanmıyorum.Ben kafamdaki atatürke inanıyorum.sırf ne şekilde nitelendirdiğini görmek için gidicem.sadece diğer belgesellerden farklı olmak istemiştir başka hiçbişi düşünemiyorum şimdilik.

Asla inançlı değilim
Ve asla güvenilecek biri değilim
Şizoizmin sınırlarını çiziyorum
Ve yaygara çıkaracağımı garanti ediyorum

''İnsanlar beni hiç anlamadı ama ilerleyen yıllarda yahudilerin asıl yüzlerini ve amaçlarını gördüklerinde bana hak verecekler ama maalesef çok geç olmuş olacak''

Infra Red şu anda çevrimdışı. Erkek   Alıntı ile Cevapla

Eski 10.11.2008, 23:51               #4
The Chosen One

Üyenin avatarı (NaNa)

Bilgiler
 Konular: 54
 Teşekkür: 23
 Üye No: 695

Kafamda öyle bir kahraman yarattım ki inanılmaz bir hayranlık duyuyorum. Kesinlikle ve kesinlikle hakkında yazılıp çizilenlere karşı bir güven duymuyorum. Neye göre, kime göre?
Kimse de o kafamda canlandırdığım muhteşem karakteri yok edemez.
Filme gelince izlemeyi düşünüyorum merak ettim. Sonuç olarak birşeyi eleştirmek istiyorsam kendim görüp, değerlendirmeliyim. Nasıl Atatürk hakkında hiçbir eleştirinin fikirlerimi değiştirmediği gibi film hakkında yapılan eleştiriler de benim izlemeden bir eleştiriye sahip olmama neden olamaz.

I dream of your face among the lightning flashes in the sky

Give me your rain forever, princess of rain
Forever, princess of rain..

Gﻮเlгคєภ
NaNa şu anda çevrimdışı. Bayan   Alıntı ile Cevapla

Eski 11.11.2008, 00:29               #5
Adminiskraker

Üyenin avatarı (HeLLBoy)

Bilgiler
 İsim: Levent
 Konular: 1451
 Teşekkür: 2016
 Üye No: 2

Henüz filmi izleme fırsatım olmadı. Bir kere boş zamanımda bilet almaya gittim ama o saatte salon doluydu. Ne zaman olur bilmem ama sırf olumsuz yapılan eleştirilerin yerinde olup olmadığına karar vermek için izlemek istiyorum filmi.

Gözyaşına dök yağmuru
Maykıl skofiıld end linkın barovs

Huyumdur hep ölürüm
Nice aşklara bölünürüm
Ayımdır hep tutulurum
Nice ışıkla korunurum
HeLLBoy şu anda çevrimiçi. Erkek   Alıntı ile Cevapla

Eski 11.11.2008, 18:24               #6
QB ~ 6

Üyenin avatarı (Zamed)

Bilgiler
 İsim: Samet
 Konular: 898
 Teşekkür: 1395
 Üye No: 848

bence gayet herkesin bildiği şeyleri tekrar anlatmış yani pek değişik bişe yok belgeselde.. ilkokuldaki bilgilerle değil de Atatürk hakkında daha fazla kitap okuyan bilgisi olan kişilere hiç yabancı değil...

rock forever adlı kişiden alıntıdır. Mesajı Göster
Atatürk'ün sofrası, içki içilen, coşku bulunmayan, sanki başarısız olmuş, bıkmış, umutsuz, yalnız ve yaşlı bir adamın sofrası olarak lanse ediliyor. Atatürk günde bir büyük rakı içen, kadınlara zaafı olan birisi olarak gösterilmiş. Zaafları olabilir. Ancak, Atatürk gibi bir adamın sofrası bu resim olamaz. Atatürk'ün sofrası Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı bir sofradır.
tamam son zamanlarını biraz yalnız gösterilmiş ama içki ve sigara muhhabeti biraz düz mantık yapmişsin içki ve sigara içtiğini bilinmeyen bişe gibi yansıtmaya gerek yok.

bence geneliyle gayet güzel bi belgesel.ayrica benim kafamdaki Atatürk farklıdır senin kafandaki Atatürk farklıdır doğal olarak yapimcinin kafasındaki Atatürk de budur... yine belirticem bence bilinmeyen bişe yok belgeselde..

her gazete her yazar kendi siyasi görüşü ile bakıyor belgesele...

Zamed şu anda çevrimdışı. Erkek   Alıntı ile Cevapla

Eski 11.11.2008, 19:04               #7
Teğmen

Üyenin avatarı (Freud)

Bilgiler
 İsim: Melis
 Konular: 7
 Teşekkür: 16
 Üye No: 16155

rock forever adlı kişiden alıntıdır. Mesajı Göster
belgeseli izlediğimde bu düşünceler daha da belirdi??peki biz kimi anlattık?kurucusu olan bi ülkeye önderini mi?yoksa onu yok etmeye çalışan birini mi
Aynen bende gittim izledim. Dedikleri gibi herkesin kafasında bir Atatürk var. Zaten böyle şeyler bence hiçbir zaman tam olarak doğruyu yansıtmaz yansıtamaz da. Tamam belgeler olabilir ancak ne kadar doğru olabilir ne kadar kesin olabilir orası tartışılır. Bence o kadar yanlış şeyler vardı ki filmde kendince espri yapmaya çalışmış Can Dündar, bence yanlıştı. Çok da tartıştılar filmin orasını sonra. Şöyle ki diyor ki ilk başlarda ''Atatürk medresede öğretmeninden dayak yiyor annesine gidiyor artık okula gitmek istemediğinden bahsediyor..'' gibi şeyler söyleniyor sonlarda da deniyor ki ''Atatürk Cumhuriyeti kurarak sonunda hocasının intikamını almış oldu.'' Tamam ince bi nokta olabilir bazıları hoşgörüyle karşılayabilir ancak çok saçmaydı sizce Atatürk sadece intikam için mi Cumhuriyeti ilan etti?

Onu geçtim fazla özel yaşama girilmişti. Sonuçta oda bir insan onunda ilişkileri mutlaka oldu fakat Karin'le(umarım doğru yazdım) olan mektuplarada çok girilmişti. Özel şeylerden bahsetmiş Atatürk o mektuplarda.

İçkiyede gelmek gerekirse herkes içiyor herkes rakıyı, zevki, sefayı seviyor. Ama bazı yerlerde de öyle gösterdilerki Atatürk içkiye bağımlı içki olmadan hiçbir şey yapamaz gibiydi.

Filmi tarafsız izleyen,ü Atatürk hakkında çok fazla görüşü olmayan bir insan bile tarafları görebilirdi.

Filmin tek iyi yanı Atatürk'le ilgili bir çok yeni resim gözümüzün önüne serildi, videolar izledik, sesini biraz daha fazla, ağzından daha farklı kelimeler dökülürken duyduk.

Filmde de dediğin gibi hatırlıyoruz seni Atam. Eksikliğinide çok fazla hissediyoruz.

Freud şu anda çevrimdışı. Bayan   Alıntı ile Cevapla

Eski 11.11.2008, 19:39               #8
.: zubut :.

Üyenin avatarı (foreign)

Bilgiler
 İsim: Fatih
 Konular: 439
 Teşekkür: 592
 Üye No: 269

Infra Red adlı kişiden alıntıdır. Mesajı Göster
Hiçbirinin doğru olduğuna inanmıyorum.Ben kafamdaki atatürke inanıyorum.
zaten can dündar da bundan bahsetmişti herkesin bir atatürkü var bu da benim atatürk üm diye...

belgeseli izlemedim ama tahminim odur ki can dündar bu belgeseli Atatürk'ü insani zaafları olmayan insanüstü bir varlık gibi yani bir nevi tanrı gibi gösterip ona neredeyse tapınılmasını isteyen - ki muhtemelen sadece Atatürk'ün ismini kullanıp kendi istediği gibi hareket eden -- kişilerin Atatürk anlayışına bir tepki olarak çekti. Bu açıdan şimdiye kadar bize anlatılan atatürk kavramıyla uyuşmadığı pek açık.Ve benim örüşüme göre Deniz Baykal ve ADD beğenmediyse hiç değilse kendilerine ters gelen iyi bir tarafı vardır ki beğenmemişlerdir..

öte yandan geri kalanlar belgeseli izleyenlerin hangi gözle izlediğine bağlı. Eğer az biraz siyaset tarihinden haberiniz varsa omuz omuza müücadele vermiş insanların daha sonra fikir ayrılığına düştüğü çok sık görülen bir şeydir ve burada yapılan şey ihanet değil devletin bekasının garanti altına alınmasıdır.

atatürk rakı içerdi ki şu anda bir çoğumuzun rakı içmeyi pek anormal karşılamadığını düşünüyorum.. "Atatürk'ün sofrası Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı bir sofradır." gibi bir açıklama ise ortada gayet normal ve somut olan bir durumu kendince kurtarmaya çalışan saçma bir açıklamadır.

ayrıca da film de Atatürk için eğer bir diktatör görüntüsü çizilmişse bunda cumhuriyetin kurulma ve inkilapların yapılma yöntemi açısından çok ufak bir haklılık payı vardır. demokrasi yi kendi diktatörlüğünü için kullanan liderler olduğu gibi (napolyon , hitler ...) dikta yöntemlerini de demokrasi ve ilerleme için kullanan liderler de olabilir (Mustafa Kemal Atatürk) .halifeliğin kaldırılması , şapka devrimi gibi şeyler eğer halk oyuna sunulsaydı bunların pek de mümkün olmuş olacağını zannetmiyorum.

hiç kaygımız yokmuş gibi yürüyelim
sular gibi, deniz gibi, dağlar gibi..
..İzinsiz !
anılar düştü peşime uyumaz oldum
düşlerim vardığım,acına varamaz oldum
rüzgarla yarışırken koşamaz oldum
düze çıkmaz yollarım inemez oldum
geçmiş günler düğüm, çözeemez oldum güzelim
sevda yüklü bulutlardan geçemez oldum güzelim
foreign şu anda çevrimdışı. Erkek   Alıntı ile Cevapla

Eski 11.11.2008, 21:01               #9
Teğmen

Üyenin avatarı (rock forever)

Bilgiler
 İsim: meltem
 Konular: 3
 Teşekkür: 2
 Üye No: 21390

ben konuyu alıntı yaparak ve biraz kendi yorumlarımı ekleyzdım.mutlaka ki herkesin kafasındaki kişilk anlaıyşı ve olgusu farklıdır,böyled eolmalı.Ama bunu 9-10yaşındaki bir çocukta izliyor.kafasında henüz bir temel oluşmaış bir kişiye ham bilgi vermek gibi yavan kalır bu iş.birazda bu açıdan bakalım.kardeşim atatürk gerçekten kötü biri mi diye bana sorabiliyorsa bu belgeselden sonra,gerçekten yavan kalmıştır can dündar'ın yaptığı.can dündar gerçekten kaliteli bir yazar ve gezeteci.yaptığı belgeseli anlayabilmek için en başta olgunluk yani belli bir yorum kapasitesi oluşmuş birinin gözüyle izlenmeli diyorum.

M.akif ERSOY
rock forever şu anda çevrimdışı. Bayan   Alıntı ile Cevapla

Eski 16.11.2008, 12:44               #10
O Şimdi Yasaklı

Üyenin avatarı (Emparyal)

Bilgiler
 Konular: 31
 Teşekkür: 80
 Üye No: 173

o kadar çok gözümüze gözümüze soktular ki atatürk ve hayatını herkesin bi yorum yapmaya hakkı var nerdeyse.yapılan bütün eleştiriler normal.bende izlemedim izlemeycemde.bırakıyım benim bildiğim gibi kalsın atatürk

Watisleo
Emparyal şu anda çevrimdışı.   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu Aç Cevapla

Konu Seçenekleri
Modları Göster

Forumumuzdaki Bu Konuya Benzer Diğer Konular
Konu Konuyu Açan Forum Cevap Son Mesaj
''Mustafa'' belgeseli 29 Ekimde vizyona girecek Sweet Dream Sinema, Dizi, Film ve TV 0 11.09.2008 22:04
Cadde ve Sokak Kaldırımlarına Çizilen İlginç ve Gerçekçi Perstpektif Resimler pacali Resim ve Fotoğraf Galerisi 19 24.07.2008 20:55
Hüzün kadar gerçek, aşk kadar masalsı, sevda kadar güzel. AmyLee Makale, Şiir ve Edebi Metinler 0 29.04.2008 22:09
Gerçekçi Su Yansıması Yapımı PesimistyLe Photoshop 0 02.01.2008 17:09
Gerçekçi bir gün Freex Serbest Alan 4 04.09.2006 12:50

Amaney Forum Saati : 18:33

vBulletin® 3.7.4 versiyonuyla tasarlanmıştır.
Yazılım hakkı Jelsoft Enterprises'a aittir ©2000-2009.